gravatar for emibaffo

2 hours ago by

Hello! I was looking for a way to access a pathway in WikiPathways and to color some genes according to the log2FC I got from a differential expression analysis (much like pathview does with KEGG pathways, except the pathway I was looking for didn't appear exactly as I need it in KEGG but it did in WikiPathways). I ran into this bioconductor.org/packages/release/bioc/vignettes/rWikiPathways/inst/doc/Pathway-Analysis.html#6_Visualize, which explains how to do it using rWikiPathways to access the pathway and RCy3 to access Cytoscape from R. I already had a differential expression analysis performed, which looked like this

head(DEanalysis)
Genes logFC logCPM    LR   PValue      FDR ENTREZID
  <chr> <dbl>  <dbl> <dbl>    <dbl>    <dbl> <chr>   
1 NAT2  -2.43  3.36   90.2 2.11e-21 1.10e-20 10      
2 ABAT  -1.05  8.23   41.1 1.44e-10 3.07e-10 18      
3 ABCA2  1.01  6.02   39.3 3.60e-10 7.43e-10 20      
4 ABCA3  2.29  3.19   65.0 7.31e-16 2.36e-15 21      
5 ABCA4  2.27  0.858  61.0 5.64e-15 1.69e-14 24      
6 ABL1   1.12  5.37   67.9 1.76e-16 5.96e-16 25

I followed the instructions I found on the link I put above

cytoscapePing()
RCy3::commandsRun('wikipathways import-as-pathway id=WP1403')

So far so good, I was able to see my pathway of interest on Cytoscape. But then when I tried to reproduce the next command:

loadTableData(
  DEanalysis,
  data.key.column = "ENTREZID",
  table = "node",
  table.key.column = "XrefId",
  namespace = "default",
  network = "current")

Failed to load data: Provided key columns do not contain any matches

I got the arguments for the loadTableData from here rdrr.io/bioc/RCy3/man/loadTableData.html.

I used "XrefId" as the table.key.column because when I go to the node table in Cytoscape, that's the column where I find that genes are in Entrez format.
I manually checked to see if there were some genes in common between my EntrezID column and the XrefId column in order to rule out the possibility that there were indeed no matches, but some Entrez ID's appear in both.
what could the problem be? What am I doing wrong? I already looked it up on the internet but I couldn't figure it out and I asked on the Bioconductor support but I haven't gotten any answers yet. Hopefully, someone here is able to help me. Thanks in advance!

sessionInfo()
R version 4.0.3 (2020-10-10)
Platform: x86_64-w64-mingw32/x64 (64-bit)
Running under: Windows 10 x64 (build 18363)



Source link